Therese Johaugs dyrbara solande

imagesDet var i september 2016 som Therese Johaug var på träningsläger i Italien och brände sönder sina läppar. Landslagsläkare Fredrik Bendiksen gick in på ett apotek och köpte två sorters salvor. En av dessa innehöll Clostebol asetat, vilket är en anabol steroid. Normalt ingår detta inte i läppsalvor enligt läkarens erfarenheter från Norge, och han missade både att se att Clostebol var ett aktivt ämne i medicinen och symbolen för dopning som italienska läkemedel har på sina förpackningar. Therese Johaug kollade enligt hennes utsago inte heller på förpackningen, utan litade blint på sin läkares rekommendationer om att använda läkemedlet.

En låg dos av Clostebol återfanns i ett blodprov som Johaug gav några veckor senare, vilket satte igång en process som ledde till omedelbar avstängning och vidare undersökningar och förhör. I dessa dagar pågår förhören som liknar en rättegång där straffet för Johaug ska fastställas. Normalt ger dopingbrott 24-48 månaders avstängning, men i fall där det anses att idrottaren har lite skuld, och där dopingen som i detta fall inte är prestationshöjande, kan straffet sänkas. Helt uteslutet att läppsalvan kan ha använts för att dölja användande av andra preparat är dock omöjligt att utesluta, men har än så länge inte heller gått att bevisa.

Fredrik Bendiksen avgick som läkare när beskedet kom och tog på sig skulden och har uppträtt mycket ångerfull och skärrad såväl i samband med att resultatet från provet offentliggjordes samt nu under förhören i Oslo. Det lutar mot ett straff på 14 månader vilket skulle betyda att Johaug kan starta i OS i Pyoengchang 2018, ett längre straff skulle omöjliggöra detta. Det är således troligt att norska idrottsförbundet sätter detta straff. Men det finns sedan andra instanser som WADA som kan överklaga domen från de förhör som nu pågår och den dom som antidopningsbyrån i Norge, ADN ställer.